Thursday 29 October 2009

City Squirrel

Afgelopen zondag ben ik de hele dag in Nørrebro (Noorderbrug) geweest. Da's een wijk in Købnhavn (spreek uit: Keub'mhawm) waar volgens de Lonely Planet - Denmark "een plezierige mix van verschillende culturen en een intrinsiek jongere demografie" heerst. Mooi zo, studenten en buitenlanders !
Ik ben d'r al vrij vroeg heengegaan, zodat ik 's middags nog wat aan mijn proefschrift (ja, bijna af...bek houwe !) kon werken. Leuke plek...deed me een beetje aan Berlijn denken, soms ook aan Rotterdam, toefje Parijs. Grote huizenblokken, allemaal van tussen de 1850 en 1925...drie to vijf verdiepingen hoog. Van buiten zien ze er niet altijd even uitnodigend uit, maar van binnen zijn het vaak behoorlijk grote appartementen. Enniewee, beetje rondgelopen, overal begonnnen de kleine, onafhankelijke winkeltjes die op straatniveau zitten, open te gaan...op zondag ! Dat viel me dan ook wel weer mee... Ik zag overal appartementen til salg (te koop) staan, en ik had geen pen bij me om de telefoonnummers op te schrijven. Hm... Dan maar dus foto's genomen van de til salg-bordjes zodat ik later eventueel kan bellen. [klik] Opeens staat er een gozer achter me, blonde kerel, zwart jasje, die me vertelt dat ik alleen van die gevels foto's mag maken en niet van de gevel waar hij voor staat. O ? OK...wat jij wil, joh... Even met hem staan kletsen over de huizen en appartementen en de hoe de buurt is enzo. En toen vroeg ik hem of het een heel idioot idee zou zijn om bij een van die huisen aan te bellen om even te kijken hoe zo'n til salg appartement er van binnen uitziet. "Nee joh ! Geen enkel probleem ! Het zijn hardstikke aaardige lui die daar wonen, enz. enz.". "Kom, ik laat je wel even het portiek in..." zei de Blonde Deen. Ik naar boven gesukkeld, aangeklopt, me verexcuseerd enzo. Of ik even het appatement mocht bekijken. Drie studenten, twee jongens en een meid, allemaal in hun zondagochtendtenue: boxershort en slobbertrui. "Wil je koffie ?" "Ga zitten !" "Waar kom je vandaan ?" "Wat doe je in Denemarken ?" HO ! Ik stel hier de vragen, ja ?! Uiteindelijk iets van anderhalf uur met die lui zitten kleppen. Wat bleek: die Blonde Deen van op straat hoort bij een een landelijke bende die in allerlei...ahum..."middelen" handelt en die in deze buurt dus de dienst uitmaakt zeg maar. Ze staan op de hoek van elk blok uit te kijken of er geen agenten of Hell's Angels aankomen (daar hebben ze blijkbaar ruzie mee) en geven elkaar signalen als dat wel zo is. Dit was dus de wijk die de laatste maanden iedere week in het nieuws is. Er word hier met enige regelmaat een gang war uitgevochten. Maar iedereen, letterlijk iedereen die ik hier heb gesproken (en die hier ook woont) vind het een fantastische buurt ! D'r wonen ook hardstikke veel jonge stellen met kinderen...
Een paar koppen koffie verder ben ik met een paar vrienden in Kopenhagen rijker, en een lijst met adviezen van waar heen te gaan, weer de stad in gehobbeld ! Ha ! Dus, je kunt best bij wildvreemden aankloppen op zondagochtend...en drugsdealers zijn helemaal niet eng !

Verder ben ik door de Assistens Kirkegaard (het Extra Kerkhof) gelopen. Een soort heeeeeeeeel groot kerkhof wat eerder een openbaar park is dan een verzameling graftomben. Best mooi, met alle hersftkleuren...fotootjus gemaakt [klik], toen ik op een gegeven ogenblik iets harig roodbruins in mijn ooghoek zag... Huh ? Een eekhoorn ! Midden in de stad...nou ja, midden op een kerkhof, nou ja...park...nou... Heb een kwartier achter mijn stadseekhoorn aan geslopen totdat ik hem uiteindelijk echt kwijtraakte [klik]...

Het laatste deel van de dag heb ik doorgebracht in een ander deel van Nørrebro, waar ik ergens een Spaanse boekenwinkel/cafe had gevonden (eigenlijk was ik er op gewezen door een Spaanse die met haar ouders over de Kirkegaard liep), genaamd "Rayuela". Daar ging later op de middag een bandje spelen met een mengsel van Argentijnse en Deense folk-liedjes...aparte combi, maar wel tof [klik].

Ik moet zeggen, Kopenhagen bevalt me wel...het is een levendig stad, niet te druk, een frisse stad, niet goor zoals de meeste grotere steden zijn, heel groen (in de zomer dan)...mja, misschien moet ik dan toch naar iets op zoek om hier te gaan wonen. Maar het is zo duuuuur !

3 comments:

  1. Keep 'em coming.
    Alleen zijn al die nieuwe fotoalbums unlisted, dus kan ik ze niet meer in je gallerij terugvinden. Misschien is dat de bedoeling ook, maar ik denk ik laat 't je ff weten want ik weet hoe moeilijk jij het heb met die computers tegenwoordig.

    ReplyDelete
  2. Hmm...OK, thanx, ik zal d'r effe nåår kijken...

    ReplyDelete