Saturday 24 October 2009

Daar aan d'overkant


Ik ben natuurlijk nog steeds op zoek naar andere woonruimte. Die feestje ieder weekend hier op de Alzheimer-afdeling beginnen me een beetje op te breken, die ouwetjes vergeten gewoon hoeveel ze drinken... De omgeving hier is zo'n beetje de duurste streek van Denemarken, een Deens soort Wassenaar zeg maar... Zoals ik al eerder had geschreven kosten appartementen in Kopenhagen een rib en een beetje, dus ik ben ook op zoek naar woonruimte aan de andere kant van het water. Ik had al zo'n 30 mailtjes verstuurd op advertenties die ik op een Zweedse martkplaats.nl (http://www.blocket.se) had gevonden. Ondertussen hebben er twee van die dertig gereageerd...eentje met de mededeling dat het appartement in Malmö al was vergeven en eentje dat ik me eerst moest inschrijven op een andere webzijde voor het appartement in Helsingborg. Meh...nou moe...
Maar: het is zaterdag, dus eerst uigtespaeln...(eerst uitrekken)...uitgeslapen en tegen 13.00 naar Helsingør gereden. Ergens de auto geparkeerd en om 14.00 de bøøt genomen. Het duurt twintig minuten naar de overkant en aan boord van de boot zijn er enkele barretjes, een restaurant, een rokers-aquarium [klik] en een supermarkt. In de supermarkt verkopen ze voornamelijk snoep, chocola, rookwaar en alcohol. Want, zo redeneert het Zweedse Ministerie van Volksgezondheid, wie rotzooi in zijn lijf wil stoppen, betaalt daar belasting voor...en veel ook ! Drank is blijkbaar het enige dat goedkoper is in Denemarken, en dus mag de alcohol mag alleen in de Deense territoriale wateren worden verkocht. Ik heb de aanwezige Zweden flink zien inslaan, zelfs moeder met twee treetjes bier onderin de kindervolvo !
Gewapend met mijn Lonely Planet Scandinavian Phrasebook aan de overkant aangekomen en een beetje rondgelopen, wat plætjes geschoten [klik] en een typisch Zweedse lunch gegeten. Effe of zoek geweest naar waar het flatje lag, waar ik op had gereageerd. Dat lag net buiten het centrum, op zo'n tien minuten lopen van het Knutpunkt (waar boot, bus, taxi en trein samenkomen). Tja...wat zal ik zeggen... Van buiten leek het een beetje op de Bergselaan (voor de Rotterdammers) of de Noorderstationsstraat (voor de Groningers). Nou...hopen dat het er van binnen HEUL aantrekklijk uitziet, als ik ooit mag komen kijken. Toch vond ik het wel een goed idee om op een grijze, motregenachtige dag een potentiële nieuwe woonplaats te gaan bekijken, het kan dan alleen maar meevallen.
Ik moest mijn auto uiterlijk om vijf uur van de parkeerplaats halen, want je hoeft in Denemarken bijna nergens te betalen om te parkeren, maar je moet zo'n parkeerschijf in je auto hebben en openbare parkeerplaatsen hebben een maximum tijd van drie uur. Volgens mij was dat in Nederland ook ooit zo, maar bij de gratie van een uitgehold publiek stelsel kon dat natuurlijk nooit goed gaan. In dit strak geregelde stukje werled wilde ik  liever geen bøete riskeren, dus ik heb braaf om 16.40 weer boot terug genomen. Nog eventjes door Helsingør gestruind...alles was dicht...het was kwart over vijf en het begon al donker te worden... Iemand moet me nog steeds een keer uitleggen waarom mensen überhaupt ooit hoger dan de 50ste breedtegraad zijn gaan wonen.

1 comment:

  1. Volgens mij omdat ze daar vijfcijferige salarissen mogen ontvangen. En de gehaktballetjes.

    ReplyDelete